miercuri, 26 ianuarie 2011

FILE DE ISTORIE CALAFETEANA(1996-2010)

         
             *23 octombrie 1996.Domnul Ion Iliescu,presedintele Romaniei,in campania electorala pentru un nou mandat la presedintie,cu autocarul 32-B-8012,la ora 15:05,pe care scria "Club 22".Primul popas la Fabrica "Textila".
           *29 octombrie 1996.La Casa de Cultura  a venit domnul Adrian Paunescu,candidat al Partidului Socialist al Muncii(PSM)la functia  de presedinte al Romaniei in legislatura 1996-2000(alegeri duminica,3 noiembrie).In paralel,a sustinut recital cenaclul "Totusi iubirea". Tatiana Stepa(acum in randul celor adormiti)a cantat,intre alte melodii:"Un pachet de biscuiti",colindu l"Gutui din geam".
            Poetul Adrian Paunescu a amintit publicului de scurgerea celor patru ani de la moartea,la Cosereni(judetul Ialomita)a sotilor Doina si Aldea Teodorovici(marit ,11 noiembrie 1992).Din fata Casei de Cultura ,unde s-a asezat poetul,am auzit o fraza care mi-a ramas imprimata in cuget si se va confirma in timp:"Cred ca nu e nevoie ca sa mor,ca sa stiti cine sunt".Am aflat ca trecuse-cu tot alaiul-pe la  Sfanta Manastire Maglavit(localitate de la care a obtinut "propulsia"in Parlament)unde a donat cincizeci de milioane lei.Pe atunci,mezina familiei Paunescu,Ana-Maria,avea sase ani iar tatal ei,poetul Paunescu ii tot zicea:Ana-Maria,vino aici,te rog!".
            *22 octombrie 1997-Prin Legea nr.160,orasul Calafat a fost declarat MUNICIPIU.
            *7 februarie 1998.In casa domnului Viorel Geamanu,de pe strada " Tudor Vladimirescu ",unde este si in prezent,s-a infiintat subredactia cotidianului craiovean"ORA",avand in colegiul redactional:Ion Spanu-redactor sef,Tiberiu Patru-redactor sef adjunct,Loredana Chimoiu,Bogdan Berneanu-reporteri,Augustin Traistaru-sef ,Subredactie Calafat.Au luat cuvantul:Marin Predan-primarul municipiului Calafat,Marin Filipescu-viceprimarul municipiului Calafat,Ion Palici-prim procuror la Prchetul de pe langa Judecatoria Calafat,Ion Marian Ghila-comandantul Politiei Municipale,Viorel Geamanu-amfitrionul Subredactiei,Cornel Boiangiu-senator PNT-CD si,bineinteles,redactorii amintiti.
             La unison,a fost subliniata necesitatea unui ziar local in folosul comunitatii,care a "absorbit" tineri sau mai vechi pasionati ai scriiturii jurnalistice
            *2 iulie 1998,intre orele 11:30 -13:00.Ex-Regele Mihai I ,cu printesa  Ana de Bourbon,a vizitat Calafatul,insotit de Cornel Boiangiu,Dr.Viorel Puraci,presedintele PNT-CD Calafat,doamna Simina Mezincescu(purtator de cuvant al Casei Regale).O fetita i-a oferit flori regelui Alaiul s-a deplasat,in graba,spre monumentul"Independenta".
            Dl.Marin Predan,primarul municipiului Calafat,i-a adresat urari de bun venit Majestatii Sale.Au participat si alte personalitati ale municipiului,precum:scriitoarea Florentza Marincu,dr.Mihai Popescu,un numeros public.
           *Prin Hotararea nr.66/1998 a Consiliului Judetean Dolj,Biblioteca Municipiului Calafat a primit denumirea de "George St.Marincu" 
            *Joi,26 spre vineri,27 aprilie 2007 se monteaza ,dupa miezul noptii,noul chiosc,"Rodipet",in forma de astazi,in vecinatatea Pietei agroalimentare Calafat.
            *Duminica,17octombrie 2010.La Paraclisul Spitalului Municipal Calafat(din Policlinica)a fost oficiata prima Sfanta Liturghie -dupa reinfiintare(in februarie 2010.IPS.dr.Irineu Popa,Mitropolitul Olteniei,a desfiintat Paraclisul,preot fiind auntci Romita Tencu)-de catre preotul Gheorghe Predoi avand cantaret pe Andreo Motataianu,student anul IV Teologie Pastorala la Universitatea din Craiova.
           *Vineri,22 octombrie 2010.Prin stradania preotului paroh Madalin Adrian Micu si prin contributia enoriasilor  al Biserica "Sfantul Nicolae" Calafat se sfinteste Sfanta Cruce din Sfantul Altar realizata printr-o sculptura in lemn.Ceva mai tarziu,a urmat alt obiect pentru cult:analogul.

7 comentarii:

  1. Felicitari Cuget Rmanesc, chiar spuneti cu adevarat lucruri romanesti si ne aduceti aminte de suflet si de ceea ce a reprezentat Calafatul

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti singurul ziar online de cultura care se vede ca nu s-a bagat in caruta politicienilor murdariti de bani.S-o tineti tot asa ca avem nevoie de voi de redactia celor de la CUGET ROMANESC.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se vede ca sunteti un om de cultura si chiar as fi bucuros sa colaborez pe viitor cu dumneavoastra domnule Redactor Sef, Ion Stanca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Calafatul este aproape de Cugetul Romanesc si va sustine. E bine sa puneti multe file din istoria calafeteana, sa aflam macar de unde venim daca oricum nu stim unde mergem.

    FELICITARI SI MULTA BAFTA colectivului si domnului Redactor :ef, care se vede ca este un om de cultura

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am plecat de mult din Calafat si sunt in Germania si intamplator am gasit acest ziar.Le-am spus de el si rudelor din Calafat sa il citeasca pentru ca este interesant

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum este in Roamnia? tot frig ca in Germania

    RăspundețiȘtergere
  7. buna seara CUGET ROMANESC

    RăspundețiȘtergere