miercuri, 26 ianuarie 2011

BIBLIA-CARTEA TIMPULUI NOSTRU

   Au trecut aproape doua milenii de la "numaratoarea inversa"a omenirii.S-au inregistrat progrese uimitoare in toate sectoarele vietii.
    Cu toate inovatiile epocii moderne,exista de multe ori nevoia intoarcerii spre vechi,izvorata din dorinta redescoperirii adevaratelor valori.Chiar de la aparitia  scrisului se poate constata ca aceste valori nu au trecut neinregistrate,ci ele s-au conservat,mai ales prin scriere.
      Anticariatele istoriei au supralicitat uneori valoarea unor carti,subestimand-o pe a altora.
 Voi incepe prezentarea unei carti ,care in acelasi timp poate fi gasita si pe rafturile unui anticariat(prin calitatea ei de carte veche),dar si in orice biblioteca moderna:BIBLIA.
    Ea constituie SCRISOAREA speciala a lui Dumnezeu pentru fiecare om.Ea transmite un mesaj pentru fiecare,fiind o descoperire veridica a trecutului,cu corespondete prezente  si aruncand o lumina clara asupra viitorului.
    In forma,Biblia este opera autorilor ei(circa 40).In continut insa,ea este opera nemijlocita a lui Dumnezeu.
     Exista cel putin patru argumente prin care se poate dovedi faptul ca originea Bibliei este divina.
Iata-le:
        1)Autorii celor 66 de carti canonice incluse in Biblie recunosc faptul ca mesajul transmis este de la Dumnezeu.Multe cuvantari ale lor incep astfel:"Asa vorbeste Domnul"(vezi Ieremina,Ezechiel).Apostolul Pavel spunea crestinilor din Tesalonic despre sursa cuvintelor sale ca este Dumnezeu(1 Tesalonicieni 2.13).
        2)Desi sunt circa 40 de autori ai celor 66 de "carti"(Biblia este pluralul de la gr.biblos=carte),opera lor este comuna si unitara avand o singura tema:planul lui Dumnezeu pentru salvarea omenirii.Desi Biblia a fost scrisa pe parcursul a 1500 de ani de catre autori cu preocupatii diferite(prooroci,imparati,pastori,agricultori,pescari,un medic etc.),cu situatii sociale si grade de cultura diferite,ea este o carte unitara,toti urmarind "firul rosu"numit "Planul Salvarii omenirii".In centrul tuturor rapoartelor ei este Iisus,Mantuitorul si pacatosul,care poate fi salvat.
        3)Implinirea profetiilor Bibliei este o alta dovada a originii ei divine.Voi ilustra cu un singur exemplu.Proorocii Isaia si Ieremia anticipeaza,prin inspiratie divina caderea orasului antic Babilon,chiar atunci cand acesta ajunsese la apogeul stralucirii si puterii.Faptul ca aceasta prezicere s-a facut cu mult inainte de implinirea ei ,atesta ca Dumnezeu tine in mainile Sale destinul istoriei.
     Intr-o vreme cand Imperiul Roman "pacificase" intreaga lume,Iisus Hristos vorbeste despre razboaie  si vesti de razboaie(Matei 24).Tot aici,El prevesteste si distrugerea faimosului templu de la Ierusalim,una din cele sapte minuni ale lumii antice.
      La anul 70,profetia lui Iisus s-a implinit ad-litteram(n-a mai ramas piatra pe piatra).
         4)Lectura unei carti stimuleaza in cititor o anume atitudine,care poate fi:estetica,etica(morala) sau practica.Biblia este Cartea care are in ea si puterea de a schimba viata.Oameni viciosi nu au putut renunta la viata lor rea nici prin forta,nici prin cultura sau vointa.Numai cand au intrat in contact cu mesajul Bibliei viata lor a fost schimbata.Ea declanseaza in constiinta un regret profund fata de trecutul rau si stimuleaza la trairea unei vieti noi.
          Biblia este o carte pentru toate perioadele istorice,dar mai ales o carte a timpului nostru.Accesibila tuturor varstelor si conditiilor sociale,familiale,economice sau intelectuale,ea ofera solutii viabile pentru orice problema,dar mai ales pentru problema pacatului.
          Este,deopotriva,geografie,istorie,poezie sau morala,dar este  PUTEREA cea mai mare a lui Dumnezeu de a schimba viata,de a te orienta si a-ti rezolva marile probleme.
          Ea este o lumina calauzitoare,este painea vietii si apa vie.Este scrisoarea pe care parintele iubirii a transmis-o cu mari sacrificii tuturor fiilor sai.
           Si tu esti unul din copiii lui Dumnezeu.Si tie iti vorbeste.
               "Asculta,fiule-invataturile Mele!"
                                                                     Sabin Bancu

                                       material preluat din "Obiectiv Magazin Nr.42/1996

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu