duminică, 2 ianuarie 2011

REVELIONUL DE LA CETATE(DOLJ) AL LUI MIRCEA DINESCU

      Postul national de televiziune Realitatea TV a transmis-la cumpana dintre anii 2010 si 2011-secvente de la Revelionul organizat pe malul Dunarii,la Cetate,de poetul Mircea Dinescu.
       Nu este un eveniment demn de luat in seama avand in vedere faptul ca Mircea Dinescu nu s-a erijat intr-un om de seama al natiunii romane,o personalitate a culturii romanesti,ci a vrut doar sa "coboare"la nivelul omului de rand,cu un trai simplu.
       Asa am judeca la prima vedere dar,vizionand secventele filmate la conac,ne-am dat seama de un om care reprezinta nivelul celor instariti.Cel care admira bogatia si se foloseste de ea ,ii plac ospetele scumpe,simte o multumire cand altii il admira sau invidiaza,stie caci cu banii poate sa faca rau dusmanilor ori sa-i faca pe toti sa se teama de el datorita puterii pe care i-o da bogatia.
       De obicei,bogatia nu-l face pe om nici  intelept,nici mai cuminte,nici mai bun sau de oameni iubitor.N-as putea crede pentru nimic in lume ca toata suflarea adunata-la un semnal- la aceasta sindrofie il iubeste din inima si-l admira pe amfitrion.
        Bogatule,nu te amagi de lingusirile si zambetele celorlalti!Ei se poarta asa fie de teama,fie din interes personal.Daca ai putea sa cercetezi adancurile inimilor celor care te lingusesc,ai vedea ca inauntrul lor te osandesc,te injura,te urasc mai mult chiar si decat cai mai rai dusmani ai tai.
        Si daca vreodata situatia se va schimba,daca iti vei pierde bogatia,atunci mastile vor cadea.Preparatele culinare,diversitatea lor, licorile bahice proprii nu sunt la indemana oricarui muritor de rand la momentul actual cand criza economico-financiara roade,ca o cangrena "madularele" societatii.
        Am vazut lautarii de altadata,mese impopotonate cu fripturi demne de inscris in cartea recordurilor,nu si multa voiosie.
        Sa-l credem pe poetul Dinescu cand a citat din Caragiale-ca un  mesaj de Anul Nou pentru romanii de aici-ca a ales mediul satesc,parasind Bucurestiul,ca sa-i fie bine la vremuri potrivnice?!Poate ca multi romani gandesc bine,dar nu ii ajuta buzunarul.
        Mai putin am fost impresionat de limbajul inexpresiv,in neconcordanta  cu ceea ce e de fapt poetul Mircea Dinescu,folosit pentru a crea impresia unui om satisfacut de starea sa.Putina decenta fata de cei din fata tabloidului , n-ar fi stricat caci cuvintele cand le rostesti trebuie drese cu sare, trecute prin filtrul ratiunii.
        Concluzia : Ceea ce am vazut ca s-a intamplat in zona noastra,la Cetate,de Revelion,este o imagine a unui OM cu cuget si simtire romaneasca,a unui traditionalist,reintors la radacinile neamului,care a ales sa petreaca Revelionul in stil vechi nu modernist la un local,statiune,etc.
        Mi-am exprimat opinia nu din invidie ,ci ca un om care asa a vazut realitatea de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu