miercuri, 26 ianuarie 2011

VASILE BUZ-UN SCULPTOR AL LUMINII SI PICTOR AL NATURII

             Despre Vasile Buz,artist plastic craiovean,avem marturie de la scriitorul Mihai Fotache,in romanul "Replici amare",pag.379-380:"Tablourile lui Buz ating realitatea vie.Picteaza clasic.Lumina,in caderea ei este si cauza si efectul intr-un tablou.Peisajele par mai mult sculptate decat pictate.Buz este,asadar,un SCULPTOR AL LUMINII.Lumina in tablourile sale ia forme concrete si nu este numai o reflexie a obiectivelor in spatiu.Buz este UN PICTORAL NATURII...Operele sale sunt pline de indrazneala si eleganta,in ele natura se simte ca "traieste".Soarele te incalzeste,marea vibreaza,parfumul florilor si fructelor pluteste in aer.
            Atelierul lui este in parc.Inainte de expozitie,atelierul lui este o intreaga lume.Este parcul,orasul,padurea,marea,soarele,amurgul,zapada.
            Peisagisticasa este culoare,emotie,traire.Tot ce picteaza se sustine si se completeaza intr-un anotimp de maiastra subtilitate cromatica in care se simte bucuria artistului de a crea fara efort acea seninatate spirituala.
             Calmul expozitiei este incantator si fabulos.
              Fiecare tablou in care albul predomina este sinteza a peste cincizeci de nunate in alb.Peisajul de iarna,la Buz,este forta picturilor sale.Albul in pictura lui Buz contamineaza vibratia celorlalte culori,ingaduie ochiului sa se odihneasca.
              Albul in noaptea de iarna nu reflecta decat lumina neagra a amurgului si adancimea noptii.

              Pictura lui Buz este un spectacol plastic pe fond de odihna."


2 comentarii:

  1. Un mare pictor si om de valoare BUZ, un artist desavarsit pe care l-ati descris bine si frumoasa metafora SCULPTOR AL LUMINII

    RăspundețiȘtergere