sâmbătă, 22 ianuarie 2011

FOARTE PE SCURT DESPRE MIRCEA DINESCU

  *s-a nascut la 11 noiembrie 1950,in orasul Slobozia,judetul Ialomita;
  * studiile liceale facute in orasul natal;
  *functionar la Asociatia Scriitorilor din Bucuresti;
   *a debutat in presa literara la 9 septembrie 1967 in revista"Luceafarul",cu poezia "Destin de familie".
 A fost publicat si sustinut de revista "Luceafarul"(seria Stefan Banulescu).
   *debut editorial:"Invocatie numanui"(1971),volum distins cu Premiul de  debut al Uniunii Scriitorilor,in care sustine remarcabil poezia sinceritatii,a puritatii si a spontaneitatii adolescentine,viata fiind traita fara complicatii sufletesti,cu candoare si gratie intr-o ameteala care e mai mult a perceptiei decat a cunoasterii realitatii;ca la structurile feminine,erotismul e mai ales senzual si cantitativ,emotiile pasagere si instantanee.
    A mai publicat:"Elegii de cand eram mai tanar"(1973),"Proprietarul de poduri"(1976,volum distins cu Premiul Academiei Romane)-atesta o evolutie prin incercarea unei lumi pe care o pierde si presimtirea complexitatilor si dificultatilor vietii;o reactie dezvoltata firesc din  teribilismul volumului anterior e contestatia,facuta inca nonsalant,chiar cu tandrete.Muzicalitatea,deosebita caracterizeaza lirica sa de pana acum,"La dispozitia dumneavoastra"(1979),"Teroarea  bunului simt"(1980,"Democratia naturii"(1981)"Exil pe o boaba de piper"(1983),"Rimband negustorul"(1985),"Moartea citeste ziarul"(1989),"O betie cu Marx"(1996),"Pamflete vesele si triste"(1996),"Nelu Santinelu"(1998),"Fluieraturi in biserica"(1998),"Corigent la cele sfinte"(2004),"Opera poetica"(2005),"Cele mai frumoase 101 poezii"(2006),"Femeile din secolul trecut"(2010).
 De cativa ani s-a stabilit la Cetate,judetul Dolj,unde a cumparat conacul mosierului filantrop Barbu Druga.
 A reusit sa inscrie comuna Cetate pe harta culturala a Europei,aducand aici,an de an,actori,artisti plastici,jurnalisti si scriitori de prestigiu din toata lumea.
     Primarul Antonie Solomon l-a declarat "Cetatean de onoare al Craiovei".
Este considerat un simbol al evenimentelor din decembrie 1989,un gazetar rebel si nonconformist.Un "copil teribil"al Poeziei Romane,un poet de talie europeana,asa cum au fost,in perioada comunista,Nichita Stanescu si Marin Sorescu.
     Despre el si despre creatia sa au scris,printre altii:Cezar Baltag,Stefan Banulescu,Nicolae Manolescu,Victor Felea,Fanus Neagu,Eugen Simion,Adrian Paunescu,Gheorghe Grigurcu,Mircea Iorgulescu,Stefan Augustin Doinas,Eugen Barbu,Gabriel N Chifu,Gabriel Dimisianu,Florin Mugur,Alex Stefanescu,Dan Cristea,Al.Cistelecan,Gheorghe Pitut,Dana Dumitriu,Cornel Regman,Mihail Ungheanu,Petru Poanta,Emil Mnau,Nicolae Motoc,Gellu Ionescu,Al.Dobrescu,Nicolae Ciobanu,Dumitru Micu,Ion Rotaru,Florin Manolescu,Marian Popa etc.
 Este laureat al premiului "M.Sorescu" in 2008.

15 comentarii:

  1. Iata cum te vad eu,un telespectator,domnule"an fine".An decembrie 1989,atunci cand ridicai bratele exclamand an extaz:"Am anvins",cum mama dracului nuti-ai dat seama an ce companie"selecta" de bolsevici notorii te aflii?Te a folosit nomenclatura pcr-ista de linia a doua drept paravan pentru ceeace urma sa fie,o restaurare a marsaviei comuniste care de data asta sa lepadat de secera si ciocanul si a trecut la jefuirea pe fata a avutiei statului.Dintr-un amarat de poet ai ajuns mosier,latifundiar. Duplicitatea ti-ai demonstrat-o si cu ocazia cand ai fost umilit de seful statului care iti era musafir.Era un fel de campanie electorala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa ajungi an postura de sef CNSAS,musai sa fi pupat an fund niscaiva persoane cu trecut comunist, mai draga.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai Dinescule,spuneai ca esti de meserie lacatus mecanic.Dar eu nu cred ca nu sti sa tii o pila an mana,deoarece erai luat an brate de tovarasii tai scriitori,poeti.Te dai mare aparator a saracimii dupa ce ai ajuns capitalist.Hai sictir.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ami place gandirea ta Mirciulica.Dar trebue sa-ti fac critica literara.Ia mai lasa dracului de "an fine" caci doar esti ,sau te pretinzi om de cultura.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit ca prietenul tau ar fi fost un bun tovaras de nadejde al comunistilor.Iata cum se aduna doua caractere diferite.Ce parere ai despre ultima poezie a lui Adrian Paunescu care suna an felul urmator: "Ce sa va spun,romanii mei de bine.Ce aveti sfiala,bun simt si onoare.Poporul nostru-i cel mai bun din lume(sa tineti minte).Nu lasati tara asta calcata an picioare.Nu plecati capul,tine-ti pieptu-n fata.Cu fruntea sus,sa n-o coboare nimeni.Sa va claditi cu totii alta viata.Mesaj catre romani de pretutindeni.Sa iei aminte tara mea de suflet.Ia atitudine si da vant afara.Unde s-a dus granaru Europa Banala tara-industrial-agrara:Sa iei aminte,tara mea de glorii.Cu patima ati spun din nefiinta.Cladeste-ti viitorulpe trei sfinte.Pe munca,educatie,credinta.An timp ce va ambarbatez de-aisea.Din ceruri si din sfere tutelare.Vad iarasi vorbe grele prin ziare.Pe forumuri,pe la televizoare.N-am omorat pe nimeni niciodata.Nici cand murim nu ni se da pace.La toti gasiti cusururi si reprosuri.Nu mai lasati pe nimeni sa se-mpace.Nu-mi sta an caracter dar ma doare.Limbajul ascuns al poeziei mele.Baga-mi-as pula,sa-mi bag an tara.Cu oameni falsi si plina de lichele." Comentariul meu:Despre evenimentele tragice,ce s-au petrecut la Ploesti,cu ocazia cenaclului Flacara nimeni nu vrea sa mai aminteasca.La fel,se pot ucide oameni si cu vorba,doar arma mai lipsea din mana gloatei anflacarata de acest instrument malefic al regimului ceausist,ce se numea Adrian Paunescu. Andemnurile xenofobe ale multimii an extaz ampotriva ungurilor.Hai sa nu ne ascundem dupa degete.Mort sau viu, adevarul trebue spus altfel nu ne mai putem uita an oglinda.Ati scrie aceste randuri stimate Mircea Dinescu,Tot un fost lacatus mecanic,vesnic nemultumit de ce se-ntampla an jurul lui de foarte multa vreme.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma uit la emisiunea Tanase-Dinescu an 13 aprilie 2012.Dinescu este de parere ca toate sunt an regula cu ortodoxia romaneasca.Stie M.D ca exista o vorba care zice:Un popa bun anvata pana moare(si tot prost moare).Antr-o tara civilizata,un popa daca nu cunoaste cel putin doua-trei limbi an afara limbii lui materne,este perceput ca un dobitoc.La noi al de Tanacu,pe langa faptul ca arata ca un descreerat,mai este si criminal care crucifica persoane de teapa lui,pentru care astazi este an libertate.La cultura acestui popor,pe departe este o grandomanie de nedescris si total deplasat vazand cata saracie si nizerie e in jur.As zice ca este chiar o nesimtire iesita din comun.Pe de alta parte,sunt antrutotul de acord ca atitudinea presedintelui"sa traiti bine",de a deschide rosia montana constitue un pericol foarte mare,un atentat la adresa mediului anconjurator.Basescu se face ca a uitat de otravirea cu cianura a apelor care au devastat tot ce misca an Dunare.Antreaga bogatie piscicola a ungariei pentru care nici pana azi nu s-a acordat compensatie.Prevad o nou nenorocire de felul acela.Ungaria trebue sa-si spuna cuvantul si ar fi indicat sa duca acest atentat asupra mediului an fata comunitatii Europene.Sa vedem ce parere au.Caci nu este posibil ca un iresponsabil sa -si faca de cap an vremurile noastre.L-a anlaturat pe Borbely pentru ca nu a vrut sa semneze si agasit alt prost an persoana lui Korodi A.Daca se antampla ceva asemanator cu scandalul de cianura,primul care se va delimita va fi chiar Traian Basescu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Stimate domnule poet,guraliv,bucatar,polit olog,bagator de seama.Nu crezi,ca prezenta ta alaturi de urmasii criminalilor din decembrie ,89,la mitingul usl-ului din Timisoara a fost o mare marlanie?Mai trebuia sa-ti ridici bratele si sa urlii "Am anvins".Prostul naibi.Si toate acestea,nu departe de cimitirul eroilor,care au murit ca tu si prietenii tai sa va faceti numarul si sa va bateti joc de aceasta tara.Halal revolutionar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce fel de disident ai fost,stimabile,daca ai avut orbul gainii si n-ai vazut an ce companie selecta,ai ridicat ambele maini exaltat si strigai:"Dictatorul a murit,sau a fugit,am anvins".An jurul tau colcaiau kagebistii,jigodiile de prim rang.Chiar nu ti-e rusine.Eu an locul tau as ramane langa cratita si as lasa dracului politica care bag seama este o palarie cam prea mare pentru tine,Mon sher.Ca sa nu mai amintesc,ca te-ai alaturat la mitingul dela Timisoara,alátur de protagonistii loviturii de stat,ponta si cacarau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest individ nu este decat o Laba Trista a bolsevismului. Nu a cumparat nimic la Cetate da-l dracului, se intinde ca raia. O jigodie contemporana. Probabil 9 Decembrie 2012 va aduce USL la conducere si atunci va exclama fericit: Am invins! again and again, but now was the hardest

    RăspundețiȘtergere
  10. Apropo,Mirciulica,ai aflat ce functie reprezinta meseria de majordom?Nu de alta,dar la nivelul unui om de cultura ar fi rusinos sa nu stie.An "Catavencu" am citit cu ani an urma,unde te-ai destainuit antr-un moment de slabiciune.Pa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Laureat al premiului"Marin Sorescu"?Compania selecta,n-am ce zice.Dinescule,aratat-i adevarata fata.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pacat de tine,ca spunand niste adevaruri dureroase,ai oarecare influenta asupra multor oameni.Fi an continuare cinstit si consecvent si mai lasa dracului de lingusire langa oameni fara valoare.

    RăspundețiȘtergere
  13. Iartama daca team jignit.Doar la ce sa te astepti dela un om,care a urmat analta scoala,aceea de ACADEMIA STEFAN GHEORGHIU::"Am anvins"!Maestre,ai fost de un penibil desavarsit.Ati dadeau instructiuni acolo an harmalai,toti aplaudacii lui cizmaru.Halal dizident.

    RăspundețiȘtergere
  14. ura!Am anvins!Dictatorul a fugit,a murir,a merlit.Davolii rosii,al criminalului odios iliescuiliciion,au revenit la ciolan,Si asta chiar an preajma aniversarii odioaselor crime a securitatii si bravei armate ale gloriosului popor roman,care ar fi fost chemat sa-i apere de dusmani externi.Banda de netrebnici criminali rosii,an loc sa-si puna cenusa an cap smerit,si-au scos capetele de hidra.iliesu si cei din jurul lui,imediat au acaparat puterea prin lovitura de stat si prima lor grije,le-a fost sa-i rasplateasca pe lichidatorii acelor naivi,care astazi zac an cimitirul eroilor ,an Calea Lipovei.Dinescule.Ami pare rau sa-ti amintesc,dar ai contribuit si tu la blasfemia macabra,cu ocazia trancanitului tau,alatur de cacarau si alti nemernici de teapa lui.Chiar nu va este frica de Dumnezeu?Caci ,dupa cum ai vazut,multi derbedei au fost lichidati chiar de tovarasii lor de drum.Vezi exemplul,Dan Iosif,parintele asa zisei constitutii de doi lei,Antonie Iorgovan si sirul lor poate continua.Halal oameni pentru care s-au jertfit peste o mie de persoane.Ai si tu o parte de vina,caci te-ai afisat alaturi de ei.Cacat mare ce esti si tu.

    RăspundețiȘtergere