miercuri, 5 ianuarie 2011

PODURILE PESTE DUNARE - ARCURI PESTE TIMP

     
Din cei 2850 kilometri peste 1100 kilometri ai Dunarii scalda pamanturile noastre.

"Drumul Dunarii" l-au facut,nu stiu prin ce mijloace:Balcescu,Kogalniceanu,Magheru,Golestii,Domnul Tudor din Vladimiri(a carui statuie este in centrul municipiului Calafat),Horia,Closca si Crisan(in municipiul Calafat un bulevard este cu numele acestora),Popa Sapca(avem si o strada cu acest nume,in Calafat),care a dat glas ideilor ce strabateau Europa pe cursul fluviului,de la izvoare si pana la Marea Neagra.
          Peste fluviul Dunarea s-au construit trei poduri (in prezent este in constructie unul la Calafat),trei arcuri peste timp si punti de legatura cu tarile vecine:Iugoslavia si Bulgaria.Aceste poduri peste Dunare constituie puncte nodale in istorie,momente de raspantie in viata poporului roman.
           Un pod s-a ridicat la Turnu Severin si a decis,prin consecintele lui de durata,formarea poporului dintre Dunare si Carpati.Este podul lui Traian.Arhitect si constructor:Apolodor din Damasc.Constructia Podului a inceput in anul 857 de la fundarea Romei,sub cel de-al cincilea consulat al marelui Traian.
           Cum s-a facut podul?Chesoanele erau ca niste cutii hexagonale incheiate din barne masive de stejar lansate in apa si apoi umplute cu bolovani de calcar si beton ciclopean.Au fost infipte douazeci de picioare-in fluviu-din bolovani neciopliti,legati cu var.Piatra smulsa,din munti,cu dalta, varul ars in cuptoarele de pe mal au fost aduse cu luntrele sau carate cu bratele si animalele de povara.La zidire au luat parte trei cohorte auxiliare din a XIII-a Legiune Germina,iar arhitectii si antreprenorii au fost militari.
         Un alt pod construit poarta semnificatia unei renasteri,deschizand,dupa neagra epoca a dominatiei otomane,drumul spre Marea cea Mare,catre civilizatia industriala,cu toate consecintele ei.Este podul lui Anghel Saligny de la Cernavoda.
         Un al treilea pod,construit la jumatatea Dunarii romanesti,inaugureaza o alta era in istoria poporului roman,era civilizatiei socialiste,era fratiei cu toate popoarele ce si-au unit eforturile in lupta pentru instaurarea pacii,dreptatii si progresului  pe pamant.Este Podul Prieteniei de la Giurgiu-Ruse.
         Trei poduri peste Dunare,trei arcuri in istorie,trei ere.De la Turnu Severin la Cernavoda,sunt 700 de kilometri.Pe toata coasta Dunarii,ca si mai spre interior,pe multi kilometri,la Calafat,Bechet,Izlaz,Potelu,Spantov,Facaieni,s-au gasit tezaure care atesta urmele unui om stapan si prosper inca din timpurile vechi.Lutul,acest lut anonim si fertil le-a pastrat.

(Material realizat in conceptie proprie si dupa sursa,cartea lui Ilie Purcaru"Harpe si ape"Editura Tineretului,1962,pag.24,49,66)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu