,, Calafatul , orasul rozelor , al castanilor si stejarilor sculari , al holdelor aurii , al industriei moderne , dar si al falnicelor monumente istorice..." , asa il caracterizau doi istorici , fii ai acestui oras , profesorul dr. Vasile Petrisor si prof. Lelius Mandroiu , in cartea ,,Calafat trepte de istorie".Pe drept mii de trandafiri de diferite soiuri si culori (asa era candva) , ce produceau din luna mai si pana toamna tarziu o explozie de parfum si culoare.
Nu intamplator am apelat la aceste trimiteri , ci cu un scop definit.Acest orasel de la nordul Dunarii a fost gazda , in zilele de 10-12 iunie 1988 al celei de-a XI-a editii a Festivalului ,,Cununa Rozelor".Organizat sub egida Comitetului de Cultura si Educatie Socialista Calafat , Consiliului Educatiei Politice si Culturii Socialiste Dolj , a Centrului Judetean de Indrumare a Miscarii Artistice de Amatori , s-a constituit intr-un concurs interjudetean de muzica populara si usoara la care au participat concurenti din toate zonele geografice ale tarii:Ardeal , Dobrogea , Maramures si Moldova.
Traditionala manifestare face corp comun cu ,,Decada culturii calafetene" , ambele constituindu-se intr-o emulatie a spiritului creator si de valorificare a talentelor autentice in pragul afirmarii.Semnificativ este faptul ca ziua a doua a fost dedicata implinirii a 40 de ani de la nationalizarea principalelor mijloace de productie , prilej cu care au fost oferite ,,o cununa" de melodii in care s-a regasit bucuria evului socialist.
Pe scena in aer liber (la Gradina de vara) , in sala de spectacole , participantilor-de fiecare data in numar mare-li s-au oferit buchete de ,,roze" din partea unor solisti vocali profesionisti cu renume:Anuta si Nicolae Tudorovici (Maramures) , Mihai Mihalache , Maria Vaduva , Gheorghe Rosoga (Oltenia) , Marcela Guragota (Moldova) s.a.
Juriul concursului a analizat cu exigenta si stabilit urmatoarele premii:
A.La Muzica Populara
Premiul I-Iuliana Andreescu (Craiova);
-Viorica Abrudan (Cluj-Napoca);
Premiul II-Nicolae Boldut (Simleul Silvaniei);
Premiul III-Gabriela Coscodar (Sibiu);
-Vasile Pop (Maramures);
Premiul Comitetului de Cultura si Educatie Socialista Calafat-Cornel Chiroiu (Bucuresti);
Premiul ziarului ,,Inainte"-Nicolae Raducanu (Hirsova);
Premiul Cenaclului ,,Gheorghe Braescu"-Ion nitu (Craiova);
Premiul Intreprinderii ,,Textila" Calafat-Ionica Rosca (Calafat);
Premiul Cooperativei Mestesugaresti-Vasilica Pirvulescu (Drobeta Turnu Severin);
Premiul pentru Prelucrarea si Industrializarea Legumelor (IPILF)-Casandra Tofan (Galati);
B.La Muzica Usoara
Premiul I-Ileana Rusun (Caracal);
-Mihai Nastasescu (Craiova);
Premiul II-Claudia Brbulescu Narcisa (Pitesti);
Premiul III-Daian Popescu (Craiova);
Mentiuni-Aurora Padeanu (Segarcea);
-Elvira lazarescu (Calafat);
Premiul Tineretii-Georgiana Saizu (Calafat);
Premiul Comitetului de Cultura si Educatie Socialista-Cristian Popescu (Turda);
De o mare popularitate s-a bucurat prezenta pe scena al solistului de muzica usoara Alexandru Jula , de altfel si valoarea la care s-a ridicat Festivalul.
Asa a fost in acel an.In anul 2011 , intre 20-21 august , orele serii , in Centrul Civic al municipiului Calafat s-a desfasurat Festivalul International Balcanic de Muzica Usoara ,,Cununa Rozelor" , organizat de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Calafat , Radio Romania.Au participat solisti din:Bulgaria , Romania , Serbia , Turcia si ungaria.Prtener media :TVR Craiova
Neputand participa in cele doua seri ale noului Festival nu-mi permit sa fac o comparatie ci , dupa cum se remarca , s-a redus doar la un singur den de muzica si s-a exstins dincolo de granitele Romaniei , in Peninsula Balcanica , speram nu numai ca teritoriu , dar si ca valoare interpretativa.