vineri, 18 februarie 2011

NUMELE DE BOTEZ

          Conform principiilor biblice,cuplurilor casatorite le revine responsabilitatea perpetuarii speciei umane.Copii sunt considerati  un dar de la Dumneze;Bucuria in sanul familiei  este mare atunci cand pruncul se naste trupeste,dar si sufleteste,in Hristos,prin Sfantul Botez.(la opt zile dupa nasterea pruncului),in Sfanta Biserica.                                                                                          
           Nasii sunt persoanele in varsta care insotesc pe prunc la Botez.Ei sunt parintii sufletesti ai pruncului.Nasul trebuie sa fie crestin ortodox si bun credincios.Pentru cel botezat este bine sa fie un singur nas,care sa se ingrijeasca de viata religioasa si morala a fiului sau,sa-l invete adevarurile credintei crestine.La randul sau,finul este dator sa asculte pe nas si sa-l respecte,la fel ca pe parintii sai dupa trup.
           Fiecare familie poate hotara ce nume sa-i dea copilului la Botez.Buna cuviinta crestina ingaduie nasului sa se sfatuiasca cu parintii pruncului,din vreme,ce nume sa puna fiului sau fiicei si sa-l declare la Starea Civila,dar nu-i da voie sa-si impuna numele,pentru ca s-a pus nas.
         Poate ca parintii au discutat si au hotarat,cu mult inainte de a li se naste fiul sau fiica,sa-i dea numele unui dintre parinti,ca amintire si recunostinta ori un nume ce le place prin rezonanta istorica.
        "Numele mare se dobandeste cu facere de bine"scrie carturarul Iordache Golescu,nu cu inscrierea in certificatul de botez a geniilor istorice sau literare sau din alte domenii.
         Dupa primul razboi mondial,s-a raspandit si la romanii ortodocsi de la oras obiceiul strain(catolic) de a pune mai multe nume pruncului  si nume care nu sunt in calendarul ortodox.Numele noastre vin de departe si onomastica romanilor este o adevarata Carte de istorie a neamului.Stramosii nostri dadeau copiilor  numele  sfantului sau sfintei praznuiti in ziua in care se nasteau copii.
         Se pot pune si nume care nu sunt in calendarul ortodox dar aceasta presupune a-i lipsi toata viata ,de bucuria sarbatoririi anuale de catre familie si prieteni.
         A purta numele unui sfant(a) inseamna a-ti aduce aminte de sfintenia crestina,asa cum a trait-o el,incercand sa-ti duci viata in sfintenie ,urmandu-i pilda vietii lui.Sfantul protector este patronul spiritual al vietii noastre.
        Asupra acestui subiect vast voi reveni atunci cand voi considera ca am noi date sau informatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu