vineri, 18 februarie 2011

LA CEAS DE SEARA LA SFANTA MANASTIRE MAGLAVIT

             Intr-o vineri de februarie,dupa-amiaza,pornesc la drum pe cai putere,condusi de cunostinta mea Andrei Motataianu,student anul IV  Teologie Pastorala Craiova-la Sfanta Manastire Maglavit.
             Ne hotaram ,in speranta ca prindem ceasurile de rugaciune de seara ,adica Sf.Vecernie si Utrenie.
 In parcarea asfaltata,dinaintea intrarii in Sfanta Manastire ,imprejmuita cu gard din caramida,maicile,cot la cot cu stareta ,monahia Maria Margineanu trebaluiesc de zor,se straduiesc ca locul acesta considerat sfant sa-si merite numele
           .Dupa ce mergem in biserica manastirii,deschisa,o capodopera de arta arhitectonica,cu o turla ce se inalta zvelta spre ceruri,tonica,ne urmeaza o maica.Dialogam sincer,pe insotitorul meu il recunoaste din alte pelerinaje.
            Este o discutie placuta,in ton cu buna cuviinta crestina,care ne lasa sa intelegem ca maicile din acest sobor sunt iubitoare de Hristos si pelerini.Lasam pomelnic cu viii si adormitii pentru 40 de zile,adica sase saptamani,platim 12 lei.
            Ne raportam la programl slujbelor zilnice,in care se fac pomenirile,nu facem comparatii,daca este mult sau putin cat am platit.La Sfanta Mananstire Lainici ("mireasa"din Defileul Jiului),din Judetul Gorj ,tariful este de 0.5 lei/zi pomenirea la sfintele slujbe.Nu-l uit nici pe cel care a fost printre cei din manastire,ne-a indrumat duhovniceste,s-a rugat pentru lume,iar acum se odihneste in randul dreptilor.
           Mergem  la mormantul ieromonahului Veniamin Popa,decedat in naul 2006,singurul mormant din cimitirul manastirii Maglavit,ramas,in afara gardului de caramida.Ma rog pentru odihna sufletului parintelui meu duhovnic cu care am slujit o buna parte din viata.
           Ramanandu-ne timp pana la ora 18 cand incepe Sf.Vecernie(noi am ajuns pe la ora 16 si ceva)ne deplasam  "La salcie".Remarcam in vitrina chioscului,din curtea manastirii,cu carti si obiecte de cult ortodox,un medalion cu salcia,care costa 13 lei.
           La salcie,imprejmuita cu un gard din sarma,nu avem acces.Este buna initiativa pentru ca pelerinii ii rupeau coaja.Din ea mai izvoraste apa,ca picaturile,insa nu ca pe vremea lui Petrache Lupu,ii destainui lui Andrei despre semnificatia religioasa a locului in care ne aflam si a celui in care Petrache Lupu "omul lui Dumnezeu"vorbea multimilor.
           Surpriza noastra a fost ca ,la salcie,n-am gasit doi tineri rugandu-se din iubire de Dumnezeu,ci din acea pamanteana.
          Slujba de seara a fost tainica,fara prea multa lumina,pe parcursul celor doua ore.Dialogul strana-altar s-a intretinut pe un nivel redus de decibeli,aproape ca o voce stinsa.I-am lasat sufletului ragaz sa-si analizeze patimile iar trupului sa-si vada neputintele.
         La reintoarcere,dupa ce traisem clipe de sfintenie pamantul ni se arata un lucru sfant.Vazand lucrarea Podului Calafat-Vidin mi-am zis:"omul sfinteste locul".

Un comentariu:

  1. AVETI DREPTATE, AVEM NEVOIE SI DE CREDINTA.SA TRAITI IN PACE DOMNULE REDACTOR SEF SI SA RAMANETI IN CONTINUARE UN ETALON DE CULTURA.

    RăspundețiȘtergere