duminică, 12 decembrie 2010

PUNTE SPIRITUALA INTRE CALAFAT SI MAGLAVIT

   Multi crestini ortodocsi din municipiul Calafat si-ar dori sa fie prezenti,macar duminica,la slujbele religioase de la Sfanta Manastire Maglavit,localitate pana la care sunt curse locale(pana la Cetate)dar care nu ajung pana la sfantul locas,cei doi kilometri de la statie trebuind sa fie parcursi pe jos,plus asteptarile in statie ,pentru ca orele la care circula autobuzele pe ruta Calafat-Hunia nu sunt corelate cu programele slujbelor.
    Doar la praznicele manastirii(Izvorul Tamaduirii si Nasterea Maicii Domnului)se pune la dispozitia pelerinilor ortodocsi-contracost-un autobuz pe traseul Calafat-Sfanta Manastire Maglavit de catre Biserica "Adormirea Maicii Domnului".Programul slujbelor religioase la aceasta biserica a sfintei manastiri Maglavit este urmatorul: luni,miercuri,vineri-Acatist si Ceas(ora 8:00 si 9:00),marti,joi-Acatist si Sfanta Liturghie(ora 8:00-10:30),samabata -parastas,duminica si la sarbatori-Acatist,Ceas si Sfanta Liturghie(ora 9:00-12:00).Zilnic-Vecernie si Utrenie(18:00-20:00).
    In ultima vineri din luna se savarseste Sfantul Maslu(ora 9:30).Manastirea 
Maglavit va fi inclusa intr-un circuit turistic care urmeaza sa strabata cateva repere  ale Doljului:Portul Cetate-Manastirea Maglavit-Casa Memoriala a lui Henri Coanda(din comuna Perisor)-Castelul Roman Nou(din comuna Cioroiu Nou)-Craiova.
Dorinta multor enoriasi calafeteni-in opinia preotului pensionar Valerian Tudor-de a avea transport catre "sfantul" si la "salcie" ar putea aduce un venit acestui asezamant monahal(singurul din zona pana la Carcea);dorinta ce poate fi implinita prin punerea la dispozitie a unei curse speciale.
     S-ar putea crea astfel o punte spirituala intre Calafat si Maglavit.       
    Este si un "handicap" care ii retine pe multi doritori de a merge la Sfanta Manastire.
  Pe traseul de la statie pana in vale,in pustietate,intalnesti doua gospodarii cu haite de caini,care pe multi i-au facut sa duca o lupta ca sa-i invinga,altii,neputinciosi,fiind invinsi.
  Un localnic imi spunea ca, padurile Maglavitului au fost populate cu mistreti-alt "handicap".Caprioare am vazut pe Drumul Crucii pe care l-am batut-mult timp-cu pasul,altadata,plin de hartoape si baltoace,pe timp ploios.
    Se merita totusi sa-ti iei inima in dinti si sa te duci,adesea,la slujbele de la Sfanta Manastire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu