sâmbătă, 18 decembrie 2010

PAMANTUL ROMANIEI-CUTREMURAT ORI NU-IUBESTE ROMANIA

    Pamantul Romaniei se cutremura de multe ori in an dar e pamantul patriei,glia strabuna care de mii de ani hraneste si ocroteste neamul romanesc.Romania sta pe felii de huma care se clatina si se reaseaza,dar romanul nu priveste cu ura bulgarele de tarana,ci cu tristetea,intelegerea si vointa inteleapta mostenite din mosi,stramosi.
    Romanii,din marile incercari invata marea lectie a eroismului si a solidaritatii.Noi,cei de la Carpati si Dunare,am invatat sa convertim durerea in incredere si amaraciunea in darzenie.Nici un cutremur nu poate clatina convingerile acestui popor in ceea ce are de implinit astazi si maine aici.
   Nici un seism nu-i in stare sa ne disloce-pamantul Romaniei cutremurat,ori nu,romanul iubeste Romania!
   Romani ,sa fim solidari,nu dezbinati in marile cataclisme care ne cutremura pamantul ori viata noastra-care sta in puterea unor gangsteri,ce randuiesc sfera,geopolitica dupa interesele lor!

SCOALA-SPATIU AL DEVENIRII SI AL VISARII

        Familia este veriga de baza din structura unei societati omenesti.
In cadrul adecvat al familiei se nasc si se educa copiii,proces sinuos care se continua in scoli si facultati-institutii de stat sau private.
        Societatea,in functie de nivelul ei de dezvoltare,ofera copilului posibilitatea sa se implineasca,sa se formeze ca om pentru munca si viata.Inca de la nastere,orice fiinta umana este supusa unor solicitari din partea unor stimuli ai mediului,la care aceasta trebuie sa reactioneze,potrivit varstei.
       Este un fenomen de integrare a individului in noul mediu de viata.Sub indrumarea si ingrijirea ambilor parinti,cu precadere a mamei,copilul se bucura de ocrotire,invata cum sa se hraneasca,cum sa faca primii pasi la mers,cum sa se imbrace,sa se joace,etc.
      Baza,principiile educatiei i se imprima copilului de catre familie in primii sapte ani de viata,perioada prescoalara in care acesta merge la gradinita.Ajuns elev,deci odata cu pasirea in clasa intai,responsabilitatile cresc.
      In raport cu varsta biologica,elevul isi poate da seama de universul scolar,al lumii.Scoala este pentru el umbrela protectoare,care ii indica traseul in urcusul devenirii,ii arata cum poate deveni util societatii in care traieste.
     In realizarea si devenirea sa,omul parcurge mai multe etape sau perioade ale vietii,in raport de care,odata cu numarul de ani se cristalizeaza conceptia sa despre lume si viata,care depinde de gradul de cultura,al nivelului de cunostinte acumulat de fiecare individ,in procesul instructiv-educativ.
     Trei factori sunt determinanti in acest complex proces : familia,scoala si societatea.Unui copil i se pot asigura ,de catre parintii sai,conditii optime de hrana ,imbracaminte si adapost,dar el va ramane un handicapat psihic daca printre altele ii vor lipsi dragostea mamei si a tatalui.Dupa un timp in aceste conditii ,chiar si sanatatea sa fizica va incepe sa se subrezeasca.
     "Scoala-i transforma pe oameni in niste basici-care se umplu cu ceea ce li se toarna in capatana" spune Bartle Massey.Orice om rau-crescut reprezinta o dojana vie adusa intregii societati,o trista eroare de care raspunde un intreg colectiv.
     Scoala este un amfiteatru al vietii unde atatia stau in picioare si pe locuri foarte proaste.Omul trebuie sa adune invatatura cata vreme e tanar.E multa invatatura in lume si e frumos daca poti sa castigi o mare parte din ea.Omul care n-are stiinta de carte nu-i om.Nu suntem cu nimic mai buni decat boii,nascuti ca sa traga la jug.
     Fiecare zi este un invatator care te invata ceea ce nu te invata nici o alta zi.Din mainile cadrelor didactice-invatatori si profesori,de diferite grade si specialitati-se plamadesc viitorii "constructori" ai societatii de maine,contemporani cu cei de azi.
     Prin actiunea lor,invatatorul si profesorul pot crea tipuri de oameni care gandesc,analizeaza,judeca ,isi traiesc propria lor inteligenta sau simpli arhivari,magazineri,depozitari de cunostinte neinobilate prin combustie,prin propria ardere..
    Societatea democratica,de dupa Revolutia din Decembrie 1989,a oferit scolii romanesti orientarea spre un alt tip de invatamant,evoluat,de larga respiratie europeana.Reforma in invatamant a adus si va aduce schimbari  profunde atat in baza materiala,dar si in calitatea lui.
    Toate acestea se vor realiza progresiv,nu sunt de asteptat minuni peste noapte.Este stiut ca tanarul vine la scoala in acele perioade ale vietii  care-i permit a recepta continuu informatii,a le elabora si a le integra in trasaturile specifice ale personalitatii sale.
    El doreste ca informatia receptata sa nu ramana nevalorificata,iar satisfactia implinirii sale profesionale ii va aduce un entuziasm si o incredere,o dorinta  de a produce ceva nou,in plus fata de ceea ce a primit.E tocmai stiinta pe care trebuie sa ti-o insusesti ca sa poti raspunde pozitiv,de-a lungul intregii vieti,unei intrebari esentiale:"Ce-ai adaugat din ceea ce ti-a dat tie scoala,viata?"
   Scriitorul sovietic Maxim Gorki afirma:"Nu exista nimic mai frumos in lume decat ceea ce este facut prin munca de mana iscusita a omului si toate gandurile,toate ideile noastre se zamislesc in procesul muncii".
   In anii copilariei,inteligenta trebuie sa fie stimulata,supusa unor metode de educatie.Aici scoala are un cuvant greu de spus.Inraurirea ei se resimte puternic,mai tarziu,in structura omului matur.Indrumat de la inceput spre o activitate vie,spirituala,spre o gandire a lui-implicand intr-un fel sau altul cel putin vecinatatea unui act de creatie-omul isi va pastra nestinsa,toata viata,flacara inteligentei pe care natura i-a dat-o(harul cu care este inzestrat).
     "Unii traiesc fara nici o tinta in viata,trec prin lume ca niste fire de paie pe fata unui rau,nu merg ei,ci ii duce curentul"zicea filozoful grec Seneca.Idealul este sa lupti pentru fericirea ta si a altora.Tinand cont de acest fapt,as opta pentru frumoasele profesii de inginer sau profesor.Imi place mult natura,cu farmecul ei necuprins de vreo minte omeneasca,dar si latura tehnica,precum si munca de cercetare in aceste domenii.Este doar un vis,dar nu imposibil sa devina realitate.
     Totul depinde de mine,de felul cum voi sti sa muncesc-asa cum au facut-osi altii care si-au vazut visul cu ochii.
    "Dum vita est spes"-"Cat timp este viata exista si speranta".Unii tineri aflati la varsta optiunilor,cand trebuie sa isi aleaga o profesie pentru viata,cred ca a te realiza inseamna sa ai ,neaparat,studii superioare,facultate.Nimic adevarat,pentru ca nimic nu te impiedica sa fii un meserias foarte bun,de renume.
    Profesia este un mijloc de asigurare a traiului,nicidecum ceea ce ne caracterizeaza ca oameni.Societatea  ne ofera suficiente exemple in acest sens.La ora actuala,nu prea sunt locuri de munca dupa preferinte.Te multumesti sa lucrezi acolo unde gasesti,iar daca poti sa te ocupi de afaceri printr-o firma.Un bun inginer trebuie sa cunoasca a face proiecte si cercetare,dar si sa arate muncitorului,unde acesta nu se pricepe.
    La fel,un medic trebuie sa aiba si cunostinte tehnice despre aparatura cu care lucreaza.Si exemplele ar putea continua.
     Importanta ,este ,deci nu invatatura, ci educatia.Scoala trebuie sa fie pentru tineri un atelier.Copilul trebuie invatat sa fie:sincer,recunoscator,consecvent,generos,amabil,harnic,grijuliu,curat,sa-si respecte reputatia si sa-si indeplineasca promisiunile.Disciplina este aceea care se cuvine a avea intaietate si nu instructia.Obiectul instructiei este sociabilitatea.
     In context,as aminti de modestie.Ea inseamna a nu-ti atribui ceea ce nu-ti apartie,sa nu consideri niciodata ca esti singurul om capabil de pe lume,sa stii sa-ti evaluezi posibilitatile,sa nu-ti propui niciodata mai mult decat poti sa faci.

marți, 14 decembrie 2010

STRADA CU BISERICA SI SASE PREOTI

    Pe strada "Constantin Stere"din municipiul Calafat,este o biserica(cu hramul"Izvorul Tamaduirii" si doi preoti:Nicolae Vasilica si Viorel Alin Voinea).
    La case locuiesc preotii: Mihai si Stefan Cotea(Parohia "Adormirea Maicii Domnului"),Ionut Constantin(Parohia "Sf.Gheorghe",Ciupercenii Noi)iar la blocul M 17,Romita Tencu.Daca ar mai fi trait si preotul,Felix Marian Smadoiu(decedat si inmormantat,in cimitirul Calafat,duminica,13 ianuarie 2008,la varsta de 37 de ani) s-ar fi ajuns la cifra de sapte preoti adica numarul sfant sapte.
      Constantin Stere a fost un remarcabil om de cultura.Nascut pe 13 iunie 1865,in localitatea Cerepcau,din judetul Soroca,a fost un profesor suplinitor la Catedra de drept administrativ si constitutional a Facultatii de drept din Iasi.
      A fost unul dintre cei mai remarcabili oameni de cultura si personalitati din viata politica a Romaniei,de la sfarsitul secolului al XIX-lea si din primele decenii ale secolului al XX-lea.
      Personalitate deosebit de complexa,cu activitate multilaterala-jurist,profesor,ideolog,gazetar,scriitor si om politic-Constantin Stere s-a situat pe linia unei traditii vechi si nezdruncinate a intelectualului angajat.
     S-a stins din viata pe 26 iunie 1936.

duminică, 12 decembrie 2010

PUNTE SPIRITUALA INTRE CALAFAT SI MAGLAVIT

   Multi crestini ortodocsi din municipiul Calafat si-ar dori sa fie prezenti,macar duminica,la slujbele religioase de la Sfanta Manastire Maglavit,localitate pana la care sunt curse locale(pana la Cetate)dar care nu ajung pana la sfantul locas,cei doi kilometri de la statie trebuind sa fie parcursi pe jos,plus asteptarile in statie ,pentru ca orele la care circula autobuzele pe ruta Calafat-Hunia nu sunt corelate cu programele slujbelor.
    Doar la praznicele manastirii(Izvorul Tamaduirii si Nasterea Maicii Domnului)se pune la dispozitia pelerinilor ortodocsi-contracost-un autobuz pe traseul Calafat-Sfanta Manastire Maglavit de catre Biserica "Adormirea Maicii Domnului".Programul slujbelor religioase la aceasta biserica a sfintei manastiri Maglavit este urmatorul: luni,miercuri,vineri-Acatist si Ceas(ora 8:00 si 9:00),marti,joi-Acatist si Sfanta Liturghie(ora 8:00-10:30),samabata -parastas,duminica si la sarbatori-Acatist,Ceas si Sfanta Liturghie(ora 9:00-12:00).Zilnic-Vecernie si Utrenie(18:00-20:00).
    In ultima vineri din luna se savarseste Sfantul Maslu(ora 9:30).Manastirea 
Maglavit va fi inclusa intr-un circuit turistic care urmeaza sa strabata cateva repere  ale Doljului:Portul Cetate-Manastirea Maglavit-Casa Memoriala a lui Henri Coanda(din comuna Perisor)-Castelul Roman Nou(din comuna Cioroiu Nou)-Craiova.
Dorinta multor enoriasi calafeteni-in opinia preotului pensionar Valerian Tudor-de a avea transport catre "sfantul" si la "salcie" ar putea aduce un venit acestui asezamant monahal(singurul din zona pana la Carcea);dorinta ce poate fi implinita prin punerea la dispozitie a unei curse speciale.
     S-ar putea crea astfel o punte spirituala intre Calafat si Maglavit.       
    Este si un "handicap" care ii retine pe multi doritori de a merge la Sfanta Manastire.
  Pe traseul de la statie pana in vale,in pustietate,intalnesti doua gospodarii cu haite de caini,care pe multi i-au facut sa duca o lupta ca sa-i invinga,altii,neputinciosi,fiind invinsi.
  Un localnic imi spunea ca, padurile Maglavitului au fost populate cu mistreti-alt "handicap".Caprioare am vazut pe Drumul Crucii pe care l-am batut-mult timp-cu pasul,altadata,plin de hartoape si baltoace,pe timp ploios.
    Se merita totusi sa-ti iei inima in dinti si sa te duci,adesea,la slujbele de la Sfanta Manastire.

vineri, 10 decembrie 2010

CALAFATUL SI-A SARBATORIT,PE 6 DECEMBRIE,PATRONUL SPIRITUAL:SFANTUL IERARH NICOLAE

    Se cuvine sa fac de la inceput o precizare.In sedinta ordinara a Consiliului Local Municipal Calafat,din 28 iulie 
1998,s-a optat pentru sfinti,in alegerea patronului spiritual al municipiului,intre Sfantul Mucenic Gheorghe si Sfantul Ierarh Nicolae.
    Cu o abtinere de la vot din partea consilierului Gheorghe Palea(Partidul Particularilor, care s-a opus si la propunerea consilierului P.D,dr.Vasile Carjoi,de a fi expusa icoana patronului spiritual la intrarile din municipiu) a fost ales Sfantul Ierarh Nicolae,Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
    Deci,pe 6 decembrie,municipiul  Calafat isi sarbatoreste patronul spiritual.
    Locul cel mai potrivit:Catedrala cu acest hram din Parcul Poporului.
    La Vecernia Mare au participat credinciosi din aceasta Parohie dar si din altele,iar in Sfantul Altar au slujit preotii: Mihai si Stefan Cotea-Parohia"Adormirea Maicii Domnului",Nicolae Vasilica si Viorel Alin-Voinea-Parohia"Izvorul Tamaduirii",Madalin Adrian Micu si Gheorghe Gutulescu- Parohia"Sfantul Nicolae",Ionut Constantin-Parohia "Sfantul Gheorghe"Ciupercenii Noi(care a tinut predica la Vecernia Mare iar, la Sfanta Liturghie de a doua zi,preotul Voinea).
   Slujbele religioase n-au avut nimic iesit din comun,exceptand nestapanirea tipicului din partea unor slujitori.
    La strana s-au ostenit doi "externi" parohiei,studentul din anul IV Andrei Motataianu si subsemnatul,caci Gh.Otaru,cantaretul e plecat in concediu de odihna si pe meleaguri straine.
    Corul de femei batrane a dat raspunsurile la Sfanta Liturghie.
    Atmosfera de rugaciune n-a fost cea inaltatoare specifica unui asemenea moment.Cele ale lumii au pus stapanire pe cele dumnezeiesti iar debarasarea de grija lumeasca este pentru multi un lucru greu de realizat pentru cele cateva ore care le petrec in biserica.

NU SUNT BANI!

    Poporul roman,niciodata,n-a dus-o prea bine.In vremurile de azi,vitrege,nivelul de trai al romanului este sub parametrii unei stari confortabile pentru majoritatea cetatenilor.
    Unii nu mai pot de bine iar altii de saracie.
    "Nu sunt bani!E criza!"este motivatia scuzabila,impardonabila a celor pusi la carma tarii,sa gestioneze patrimoniul acestei tari bogate si totusi sarace.
    Sunt bani pentru cheltuieli nejustificate: placarea cu marmura a unor scari din fata unor imobile ori pentru obiecte de cult in biserica sau asigurarea caldurii cu portia in lacasuri de cult sau  institutii.
    Nu sunt bani dar in unele institutii se fac "amenajari"demne de invidiat din partea cetateanului contribuabil ai carui bani se regasesc aici.
    Nu sunt bani dar barurile nu sunt in prea mare suferinta de clienti.
    Nu sunt bani dar fastul pentru sarbatori ne place grozav.
    In fine,nu sunt bani dar investitii in te miri ce curg snur.
    Ceea ce am spus pana acum este doar un crampei dintr-un lant al slabiciunilor la romanii care tot asteapta un trai mai bun iar,de douazeci de ani,nu se vede nimic concret la orizont.In timp ce unii si-au umplut buzunarele doldora de bani la altii nici urme de praf nu mai sunt.
    Suntem STRAINI in tara noastra,altii ne conduc destinele si pe cel al tarii,probabil aceasta este si una dintre cauzele lipsei de multiple planuri.
    Domnilor,care va considerati alesii nostri,treziti-va din somnul cel de moarte!